Kingpin - Turbo Geezer

Wyprodukowano przez Browar Kingpin w Browarze Zarzecze.

Double Irish Espresso Stout. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, Whisky Light, czekoladowy, Arome, Abbey, Cara Blond, barwiący, słód pszeniczny jasny, słód żytni, palony jęczmień; chmiele: Cascade, Amarillo, Simcoe; kawa, laktoza, wanilia burbońska, cukier kandyzowany ciemny; drożdże S-04. Leżakowane z płatkami dębowymi whisky.

Zawartość alkoholu: 8,3% obj., ekstraktu: 19,1°.

Barwa bez mała idealnie czarna. Przy dnie szkła widać nikłe rubinowe przebłyski.

Piana ciemnobeżowa, średnia i w miarę gęsta. Mało trwała. Po kilku łykach pozostał porwany kożuszek. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk obfitymi opaskami.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach intensywnie kawowy, przełamany whisky. Do tego nieco palonki oraz waniliowej śmietanki. Jak wsadzi się głębiej nos w szklankę czuć też jakby nieco wędzonki.

Smak przyjemnie owocowy z lekkim posmaczkiem kwasku i dębowej beczki. Następnie całkiem sporo kawy zmieszanej z mlekiem i czekoladą oraz minimalną słodyczą. Goryczka bardziej kawowa, przełamana kwaskiem. W smaku alkoholu brak, choć w głowie i owszem dobrze szumi przez kwadrans. Miód, cud i malina, że tak powiem. Dawno nie piłem tak dobrego stouta kawowego.

Oczywiście 10 punktów.

Opinia: Sten
30/05/2015

encyklopedia/piwa/kingpin_turbo_geezer.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)