Kingpin - King Kapia

Uwarzone przez Browar Kingpin, Poznań we współpracy z węgierskim Monyo Brewing, Budapeszt w Browarze Zarzecze.

Smoked red pepper, corinder leaves & black pepper Foreign Extra Stout. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda; słód jęczmienny: Pale Ale, Cara Blond, Chocolat, Black; słód pszeniczny; słód owsiany; palony jęczmień; wędzona czerwona papryka Kapia; liście kolendry; czarny pieprz; chmiel: Chinook, Cascade, Citra; drożdże Lallenand Danstar Windsor Ale.

Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 16,5% wag. Warka nr 01 do: 18.12.2018.

Barwa czarna z nikłymi rubinowymi przebłyskami przy dnie szklanki.

Piana jasnobeżowa, cienka z przewagą średnich pęcherzyków. Opadła do porwanego kożuszka, następnie do pierścienia. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie z tych mniejszych.

W zapachu papryka z grilla, kawa i czekolada. Muśnięcie kolendry, odrobina palonki i tyle też wędzonki.

Smak trochę wodnisty. Zbożowa kawa, gorzka czekolada i grilowana papryka. Kolendra słabo zaznaczona, acz wyczuwalna. Nutka palona i małe co nieco przypraw. W chwilę po przełknięciu wyczuwa się ostrość w przełyku i lekkie pieprzowe gryzienie. Goryczka średnia i przełamana delikatnym kwaskiem. Wędzonka niewyczuwalna. To w zasadzie taka wariacja stoutowa, choć tego w sumie niewiele. Można wypić jako ciekawostkę. Piwo raczej do jednorazowej konsumpcji.

6 punktów.

Opinia: Sten
24/03/2018

encyklopedia/piwa/kingpin_king_kapia.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)