Kingpin - Imperial Geezer

Wyprodukowano przez Kingpin, Poznań w Browarze Zarzecze.

Imperial Espresso Stout. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, Whisky Light, Chocolat, Arome, Abbey, Cara Blond; słód pszeniczny jasny; słód żytni; palony jęczmień; kawa leżakowana w beczce po Tennessee Whisky; laktoza; wanilia burbońska; cukier kandyzowany ciemny; chmiel: Cascade, Mosaic, Simcoe; drożdże Fermentis Safale S-04. Leżakowane z płatkami dębowymi whisky.

Zawartość alkoholu: 9,1% obj., ekstraktu: 24,5% wag. Warka nr 1 do: 24.10.2018.

Barwa czarna z nikłymi rubinowymi przebłyskami przy dnie szklanki.

Piana ciemnobeżowa, średnia o średnich i grubych pęcherzykach. Zredukowała się powolnie do cienkiej i trwałej warstewki. Gęstą koronką osiadła na ściance szklanki.

Nasycenie niewielkie.

Zapach złożony. Mocna kawa, palonka, czekolada i wanilia. Nutki whisky z przyjemną bardzo wonią alkoholu. Delikatna laktoza. W tle niewielkie suszone owoce.

Smak ciekawy. Suszone owoce i wanilia. subtelna słodycz od laktozy i przyjemna w odbiorze mocna kawa z palonką oraz deserowa czekolada. Wyraźne dębowe taniny. Alkohol likierowy wspaniale podkreśla walory smakowe. Natomiast żytni słód nadaje łagodności i oleistości. Co by nie mówić, niebo w gębie. W moim przekonaniu jedno z lepszych piw, jakie wypiłem w tym roku.

W pełni zasłużone 10 punktów.

Opinia: Sten
14/11/2017

encyklopedia/piwa/kingpin_imperial_geezer.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)