Kingpin - Badass Basil

Uwarzone w kooperacji Browaru Kingpin z francuskim browarem La Debauche w Browarze Zarzecze.

Apple & Basil American IPA. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda; słód jęczmienny Pale Ale; słód owsiany; przecier z jabłka; bazylia; chmiel: Mosaic, Citra, Chinook, Cascade; drożdże Fermentis Safale US-05.

Zawartość alkoholu: 7,1% obj., ekstraktu: 15,5% wag. Warka do: 11.07.2018.

Barwa żółto - pomarańczowa, przywodząca na myśl pulpę jabłkową. Bardzo mocno mętna.

Piana biała o drobnych i średnich pęcherzykach, średnia. Opadła do cienkiej warstewki zwieńczonej niewielkim grzybkiem. Koronkowo oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach owoców cytrusowych i tropikalnych, odrobina żywicy i ziółek. Jabłka nie wyczułem.

Smak wytrawny. Prym wiedzie cytrusowy kwasek. Na końcu podniebienia wyczuwa się muśnięcie soku jabłkowego. Słody słabo zaznaczone. Na finiszu całkiem spora dawka żywiczno - ziołowej goryczki, choć tytułowa bazylia jest nad wyraz symboliczna. Na podniebieniu dość długo utrzymuje się popiołowy posmaczek. Piwo niczego sobie, nawet ciekawe, ale mało jabłkowo - bazyliowe. W sumie może to i lepiej…?

Subiektywne bardzo 7 punktów, głównie za goryczkę, która mi podeszła.

Opinia: Sten
13/12/2017

encyklopedia/piwa/kingpin_badass_basil.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:57 (edycja zewnętrzna)