Pivovar Karpat, Słowacja.
Informacje z kontry: „Piwo jasne, dolnej fermentacji. Niefiltrowane piwo. Produkt pasteryzowany. Składniki: woda, słód jęczmienny, słód pszenny, chmiel, drożdże. Made in Słowacji …” tu chyba najbardziej po polsku …
Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 12% wag. Warka do: 26.12.2018.
Barwa złoto - pomarańczowa, mętnawa.
Piana biała, cieniutka. Zredukowała się do pierścienia. spływającą firanką osiadła na ściance szklanki.
Nasycenie odrobinę większe od średniego.
Zapach słodu, kiszonej kapusty i pieczywa.
Smak na początku słodowy z wyraźnym pieczywem i drożdżami. Nieco kwasku, a na finiszu średnia goryczka z muśnięciem ziółek. Wyczuwa się też minimalne kwiaty. Gdyby nie ten mało przyjemny aromat, byłoby to bardzo fajne piwo.
Tak tylko dam 6 punktów.
Opinia: Sten
29/08/2018