Wyprodukowano dla Browar Jastrzębie S.A. przez Browar Recraft. Kod kreskowy: 59003165119771).
Piwo pasteryzowane.
Skład: woda, słody: pilzneński, wiedeński, żytni, czekoladowy, chmiele: Sybilla, Lubelski, Oktawia, drożdże: Fermentis Saflager w-34/70.
Zawartość alkoholu: 3,8% obj., ekstrakt: 11 BLG, goryczka: łagodna. Warka do 16.07.2020r.
Barwa brązowa, stonowana i silnie zamglona. Na dnie zebrało się całkiem sporo osadu.
Piana beżowa, niezbyt wysoka. Zredukowała się szybko do porwanego prześcieradła oraz ringu wokół szkła. Szkła nie ubrudziła.
Nasycenie średnie z tych niższych.
Zapach karmelu i żytniego kwasku. Niezbyt silny.
W smaku piwo jest wytrawne. Goryczka trwała i przyjemna o charakterze mocno gorzkiej czekolady ze specyficznym, acz delikatnym żytnim kwaskiem. Przyznam, że w żaden sposób nie odczuwa się negatywnie niskiej ilości alkoholu, a wręcz przeciwnie, piwo jest orzeźwiające, przyjemne i bardzo miłe w odbiorze. Wytrawność i czekoladowy posmak szczególnie spodobał się Capricornowej, a i ja na pewno sięgnę jeszcze nie raz po to piwo. Świetnie pobudza apetyt przed obiadem.
8 punktów ode mnie.
Opinia: Capricorn
09/02/2020
Kod kreskowy identyczny.
Piwo ciemne, pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: pilzneński, wiedeński, żytni, czekoladowy, melanoidowy, Carafa Special Typ I; chmiel Marynka; drożdże Fermentis Saflager S-23.
Zawartość alkoholu: 4,4% obj., ekstraktu: 11% wag. Warka do: 10.07.2021.
Barwa brunatna z rubinowymi refleksami, bez mała klarowna.
Piana jasnobeżowa, drobniutka o drobnych pęcherzykach. Zredukowała się do porwanego pierścienia. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie niewielkie.
Zapach mało intensywny. Zbożowa kawa, palonka, odrobina czekolady i nutka zbożowa.
Smak wytrawny. Palone zboże i zbożowa kawa. Również przypalony karmel i odrobina deserowej czekolady. Kwasek kawowy na średnim poziomie. Goryczki niewiele i jest z lekka palona. W sumie piwo przypomina klasycznego ciemniaka, niewyróżniającego się niczym szczególnym. No i jest zdecydowanie za wodniste.
Słabe 6 punktów.
Opinia: Sten
08/06/2021