Jabłonowo - Mocne Eksportowe

Browar Jabłonowo.

Skład: zawiera słód jęczmienny, E3001) i tyle.

Zawartość alkoholu: 7,2%.

Barwa bursztynowa. Piana jasno kremowa, początkowo zbita, zanika bardzo szybko, praktycznie do zera. Nasycenie słabo średnie.

Zapach palonego słodu i czegoś chyba jeszcze.

W smaku wybija się kwas, jakby woda z cytryną, no ale pewnie za dużo przeciwutleniacza dodano. Małe co nieco goryczki pojawia się dopiero po dobrej chwili, by znów przejść w kwaskowy posmaczek na podniebieniu.

Nie wiem gdzie to piwo jest eksportowane, ale chluby polskiemu browarnictwu za granicami nie przynosi. Butelka plastikowa.

3 punkty. Głównie za kolor

Opinia: Sten
26/02/2011



Jak głosi kontretykieta: Dzięki tradycyjnej metodzie warzenia, specjalnemu chmieleniu i starannie dobranym słodom w piwie MOCNYM możemy delektować się zarówno orzeźwiającym smakiem jak i słodową głębią połączoną z wyrazistą mocą. Niepowtarzalny smak wyłącznie z browaru regionalnego.

Piwo jasne, wysoko odfermentowane, pasteryzowane. Skł. dod. E300 przeciwutleniacz, zawiera słód jęczmienny. Alkohol 7,2%.

Piwo klarowne. Barwa bursztynowa. Piana obfita, biaława, drobna; średnio trwała. Opada do nikłej obwódki wokół kufla. Nasycenie średnie. Zapach chmielu i palonego słodu.

W smaku na plan pierwszy wybija się trwała, dość mocna ale przyjemna goryczka. Towarzyszy jej lekki kwasek. Nie czuć praktycznie alkoholu - co jest dużym plusem.

W sumie piwo smaczne i w stosunku do wersji testowanej przez Stena wielce poprawione.

Ja daję mu 8 punktów.

Opinia: j24
04/11/2011

1)
Kwas askorbinowy, witamina C – organiczny związek chemiczny z grupy witamin, przeciwutleniacz stosowany jako dodatek do żywności.
encyklopedia/piwa/jablonowo_mocne_eksportowe.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:56 (edycja zewnętrzna)