Browar Jabłonowo.
Skład: zawiera słód jęczmienny, E3001) i tyle.
Zawartość alkoholu: 7,2%.
Barwa bursztynowa. Piana jasno kremowa, początkowo zbita, zanika bardzo szybko, praktycznie do zera. Nasycenie słabo średnie.
Zapach palonego słodu i czegoś chyba jeszcze.
W smaku wybija się kwas, jakby woda z cytryną, no ale pewnie za dużo przeciwutleniacza dodano. Małe co nieco goryczki pojawia się dopiero po dobrej chwili, by znów przejść w kwaskowy posmaczek na podniebieniu.
Nie wiem gdzie to piwo jest eksportowane, ale chluby polskiemu browarnictwu za granicami nie przynosi. Butelka plastikowa.
3 punkty. Głównie za kolor
Opinia: Sten
26/02/2011
Jak głosi kontretykieta: Dzięki tradycyjnej metodzie warzenia, specjalnemu chmieleniu i starannie dobranym słodom w piwie MOCNYM możemy delektować się zarówno orzeźwiającym smakiem jak i słodową głębią połączoną z wyrazistą mocą. Niepowtarzalny smak wyłącznie z browaru regionalnego.
Piwo jasne, wysoko odfermentowane, pasteryzowane. Skł. dod. E300 przeciwutleniacz, zawiera słód jęczmienny. Alkohol 7,2%.
Piwo klarowne. Barwa bursztynowa. Piana obfita, biaława, drobna; średnio trwała. Opada do nikłej obwódki wokół kufla. Nasycenie średnie. Zapach chmielu i palonego słodu.
W smaku na plan pierwszy wybija się trwała, dość mocna ale przyjemna goryczka. Towarzyszy jej lekki kwasek. Nie czuć praktycznie alkoholu - co jest dużym plusem.
W sumie piwo smaczne i w stosunku do wersji testowanej przez Stena wielce poprawione.
Ja daję mu 8 punktów.
Opinia: j24
04/11/2011