Browar Huyghe w Melle, Belgia.
Jak informuje naklejka importera: „Piwo jasne. Górnej fermentacji”.
Skład: woda, jęczmień, pszenica, chmiel, drożdże cukier.
Zawartość alkoholu 8,5%
Piwo posiada oryginalną, błękitną etykietę, z charakterystycznymi słoniami, będącymi również ozdobą browaru, oraz wielce ciekawą szklaną butelkę, stylizowaną na ceramiczną.
W sieci znalazłem również informację, że do produkcji tego piwa używa się 3 rodzajów drożdży. Piwo to jest warzone od od 26 grudnia 1989 roku i było wielokrotnie nagradzane w międzynarodowych konkursach piwnych.
Zapowiada się ciekawie.
Już przy otwieraniu nastąpił ciekawy wystrzał (jak korka od szampana), ale bez „efektu gaśnicy”. Piwo mętne - pływają w nim kłaczki drożdży. Barwa żółta. Piana bardzo obfita - zajęła od razy ponad 90% objętości kufla. Piana biała, drobna, sztywna, bardzo ładna i trwała. Opada powoli i nierównomiernie do cienkiej warstewki; pozostają też jej ślady na ściankach kufla. Nasycenie średnie. Zapach - czuć drożdże, alkohol, słód, bukiet kwiatowo - owocowy. W smaku czuć chmielową goryczkę, alkohol, złożoną nutę owocową - w tym kolendrę. Całość bardzo dobrze zharmonizowana. Mimo dużej mocy alkohol nie tłumi innych posmaków. Goryczka bardzo wyrazista, mocna, trwała. Wytrawna wręcz - przy przełykaniu jakby chciała palić w gardło. W sumie piwo prawie idealne. Poprzednio testowany Tripel Karmeliet był jednak nieco lepszy.
9,5 punktu.
Opinia: j24
18/06/2012
Moje odczucia minimalnie się różnią:
Barwa ciemno słomkowa.
Piana biała, bardzo obfita i trwała. Opada do centymetrowego kożuszka.
Nasycenie bardzo mocne. Bąble wręcz chcą uciec nozdrzami od środka i szczypią język.
Zapach umiarkowanie słodowy z nutami owocowymi w tle i nieco drażniącym nozdrza alkoholem.
Smak orzeźwiający. Na początku odrobina słodu bardzo szybko przechodząca w bogaty bukiet owocowo kwiatowy z subtelnym kwaskiem. Zakończenie stanowi długotrwała i wyrazista goryczka, niestety nieco przesiąknięta alkoholem, który moim zdaniem jest nazbyt intensywny, choć z drugiej strony, zważywszy na nazwę piwa, powinno przeca poniewierać.
Dam słabe 9 punktów.
Opinia: Sten
09/08/2012
Piwo jasne, pasteryzowane, górnej fermentacji.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.
Piana w kolorze kremowym. Duuużo piany… Szybciutko się redukuje. Nasycenie spore.
Piwo lekko mętne o miodowej barwie.
W zapachu wyczuwalny bardzo dobrze słód oraz nuty alkoholowe. Może jeszcze troszeczkę chmielu.
Smak kwaskowy, alkoholowy z chlebowymi akcentami. Rozgrzewające i nawet nie takie złe, pomimo, że zdominowane procentami.
8 punktów.
Opinia: moondriver
21/11/2016
Wersja w butelce 0,75 l, zamykanej na szampanowy korek.
Skład i parametry bez zmian. Warka do: 05.04.2021.
Walory smakowo - aromatyczne bez mała identyczne. Wydaje mi się, że alkohol jest bardziej nachalny i trochę gryzący w przełyku.
Przychylę się do oceny mooni, czyli nie więcej, jak 8 punktów.
Opinia: Sten
09/08/2018