Hradebni

Mestansky pivovar v Policce.

Czeska 10-tka

Lubię etykietki traktujące o tradycjach warzelniczych danego miasta/browaru etc. Tak jest i w tym przypadku. Historia zaczyna się w roku 1517, kiedy to „mesto Policky” otrzymało „pravo varecne”. W dalszej części dowiadujemy się, iż piwo jest wytwarzane według oryginalnej receptury browarnika Frantiska Bittnera. Jednak najbardziej do gustu przypadły mi ostatnie zdania: „Pijte policske pivo denne. V malych davkach posilite sveho ducha, pri vetsich uchovate alespon sve zdravi.” Czyż to nie jest piękne? :-D Poza tym zamieszczone są dwa podpisy – gościa od finansów, którym jest Karel Witz oraz browarnika, zwącego się Petr Kaluza. Identyczną treść znajdziemy na pozostałych piwach – tj. 11-stce i 12-stce.

Skład: woda, słody – czeski, bawarski, karmelowy i barwny, cukier, jakiś specjalny chmiel; niepasteryzowane; alc. 3,9% obj., ekstrakt 10,3%; nasycenie praktycznie żadne;

Piwo o zapachu słodowym z nutami karmelu i kawy, barwy ciemnej – w świetle mieniące się rubinem… Piana beżowa, początkowo umiarkowanie obfita – wydawałoby się, że pozostanie ładny kożuszek – niestety dość szybko zanika, tworząc zaledwie milimetrową mgiełkę na powierzchni. W smaku piwo niestety nie dorównuje zapachowi – dominuje charakterna goryczka, szybko rozprawiająca się z delikatnymi akcentami słodyczy. Szkoda. Choć jest coś jeszcze, czego nie potrafię zdefiniować.

Punktów: 7.

Opinia: Wojciechus
17/03/2011

encyklopedia/piwa/hradebni.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)