Hoppy Beaver - Essence of Hoppiness No.4

Uwarzone o rozlane na zlecenie Browaru Hoppy Beaver w Browarze Beer Bros, Żyrardów. Kod kreskowy: 59032057923101).

Old Watermill Rye Whisky Wheat Wine. Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda; słody: pszeniczny, pilzneński, Maris Otter, Pale Ale, Chateau Cara Crystal, Carawheat; płatki pszenne; cukier kandyzowany; chmiel Iunga; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 10,5% obj., ekstraktu: 24% wag. Warka do: 31.12.2020.

Barwa mocnej herbaty, mętnawa.

Piana jasnobeżowa, cieniutka o drobnych pęcherzykach. Opadła do porwanej warstewki, następnie do pierścienia. Na szkle pozostawiła kilka plamek.

Nasycenie mniejsze od średniego.

Zapach śliwki, wiśni i rodzynek. Delikatna wanilia, słody z dominacją pszenicy i żyta oraz whisky.

Smak nieco słodkawy z wyraźną wanilią, karmelem i cukierkami toffi. Sporo owoców ze śliwką i rodzynkami. Jest też wiśniowy kwasek. Nieźle zaznaczone słody i dębowe taniny. Alkohol z lekka gryzie w przełyku i nad wyraz przyjemnie rozgrzewa trzewia. Dodam, że ma fajny posmaczek whisky. Goryczka na średnim poziomie z odrobiną ziółek i przypraw. Rewelacyjne, sesyjne piwo do bardzo powolnego sączenia. Moim zdaniem najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, która wydobywa z tego piwo bogactwo aromatów i smaków.

9,5 punktu.

Opinia: Sten
29/02/2020

1)
GOLDEN LEMON Sp. z o.o., ul. Pruszkowska 29/210, 02-110 Warszawa.
encyklopedia/piwa/hoppy_beaver_essence_of_hoppiness_no_4.txt · ostatnio zmienione: 2020/02/29 16:03 (edycja zewnętrzna)