Uwarzone o rozlane na zlecenie Browaru Hoppy Beaver w Browarze Beer Bros, Żyrardów. Kod kreskowy: 59032057923101).
Old Watermill Rye Whisky Wheat Wine. Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda; słody: pszeniczny, pilzneński, Maris Otter, Pale Ale, Chateau Cara Crystal, Carawheat; płatki pszenne; cukier kandyzowany; chmiel Iunga; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 10,5% obj., ekstraktu: 24% wag. Warka do: 31.12.2020.
Barwa mocnej herbaty, mętnawa.
Piana jasnobeżowa, cieniutka o drobnych pęcherzykach. Opadła do porwanej warstewki, następnie do pierścienia. Na szkle pozostawiła kilka plamek.
Nasycenie mniejsze od średniego.
Zapach śliwki, wiśni i rodzynek. Delikatna wanilia, słody z dominacją pszenicy i żyta oraz whisky.
Smak nieco słodkawy z wyraźną wanilią, karmelem i cukierkami toffi. Sporo owoców ze śliwką i rodzynkami. Jest też wiśniowy kwasek. Nieźle zaznaczone słody i dębowe taniny. Alkohol z lekka gryzie w przełyku i nad wyraz przyjemnie rozgrzewa trzewia. Dodam, że ma fajny posmaczek whisky. Goryczka na średnim poziomie z odrobiną ziółek i przypraw. Rewelacyjne, sesyjne piwo do bardzo powolnego sączenia. Moim zdaniem najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, która wydobywa z tego piwo bogactwo aromatów i smaków.
9,5 punktu.
Opinia: Sten
29/02/2020