Hopkins - Transfuzja

Uwarzono dla Browar Hopkins w Stary Browar Kościerzyna.

Whisked Cherry & Pear Foreign Extra Stout. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: Pale ale, monachijski, pszeniczny, czekoladowy jasny, Caraspecial I; płatki jęczmienne; jęczmień prażony; chmiele: Challenger, EKG; płatki czereśni i gruszy; drożdże S-04.

Zawartość alkoholu: 7,2% obj., ekstraktu: 17% wag., IBU-40.

Barwa czarna.

Piana jasnobrązowa, dość obfita i bardzo gęsta. Opadła do grubego kożuszka. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie niewielkie.

Zapach czekolady, przełamany kawą, palonką i odrobiną karmelu.

W smaku przyjemny owocowy kwasek, który przechodzi w sporą dawkę słodkiej czekolady i kawy. Pojawia się też palonka i ciekawa nuta alkoholowa - pomieszanie owoców z whisky. Goryczka średnia, ale przyjemna. Nad wyraz dobre to piwo, wręcz rewelacyjne na mój gust. Warte powtórzenia.

9 punktów.

Opinia: Sten
09/02/2016

encyklopedia/piwa/hopkins_transfuzja.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)