Hopkins - Plum Madness Insomia Stout

Uwarzono dla Browar Hopkins w Browar Kościerzyna.

Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: Pale Ale, Aroma, pszeniczny, karmelowy 150, czekoladowy ciemny; palony jęczmień; płatki jęczmienne; płatki śliwy macerowane w góralskiej śliwowicy, chmiel Magnat; drożdże S-04.

Zawartość alkoholu: 6,5% obj., ekstraktu: 15,8% wag., IBU-39.

Barwa brunatna z rubinowymi refleksami.

Piana beżowa, nad wyraz obfita i równie gęsta. Opadła do cieniutkiej kołderki zwieńczonej grzybkiem. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie z tych mniejszych.

Zapach kawy i czekolady z wyczuwalną palonką i karmelem. Minimalna śliwka i aromat (subtelny wielce) śliwowicy.

Smak tożsamy z zapachem. Gorzka czekolada i kawa, karmel i palonka. Jest też nieco słodyczy. Nuta śliwkowa wraz z delikatną śliwowicą. Goryczka przyjemna. Wyczuwa się w niej dębowe garbniki. Piwo niesamowicie pijalne, godne spróbowania. Polecam.

9 punktów.

Opinia: Sten
29/04/2016

encyklopedia/piwa/hopkins_plum_madness_insomia_stout.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:56 (edycja zewnętrzna)