Hellas Pils

Hellenic Breweries of Atalanti S.A., Grecja.

Skład: woda, słód, maltoza, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,5% obj.

Barwa słomkowa.

Piana biała, średnia. Opada bardzo szybko. Najpierw do milimetrowego kożuszka, następnie do opaski, a pod koniec znika bezpowrotnie. Minimalnie oblepia szkło.

Nasycenie dość spore.

Zapach z tych słabszych. Wyczuwa się odrobinę chmielu, kukurydzy i jakieś owoce.

Smak wodnisty. Prym wiedzie intensywna kukurydza zmieszana z lekko zleżałym słodem. Minimalny kwasek i nieco większa goryczka. Finisz jakiś taki kartonowy, długo pozostający na podniebieniu. Być może w Grecji smakowałoby lepiej. Dziś zupełnie mi nie podeszło.

3 punkty to góra.

Opinia: Sten
12/06/2014

encyklopedia/piwa/hellas_pils.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:26 (edycja zewnętrzna)