Piwowar Hurbanovo - Heineken Slovensko a.s.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel. Zawartość alkoholu: 5,0%, ekstraktu: 12%.
Złotego Bażanta - dwunastki w zasadzie reklamować nie trzeba. piwo bardzo dobrze znane u nas. Właściciel - Heineken znaczy, produkuje je i u nas, a w każdym razie produkował.
Bardzo ładna biała piana stosunkowo długo utrzymująca się na powierzchni. Smak delikatny, z przyjemną goryczką. Jak większość piw z południa słabo nasycone.
9 punktów.
Opinia: Sten
31/03/2010
Piwo o tyle ciekawe, że rozlane do kopii puszek z 1971 r.
Skład: woda, słód jęczmienny, wyselekcjonowany chmiel.
Zawartość alkoholu: 5,0%, ekstraktu 12%.
Barwa złocista.
Piana biała, choć jakby z lekka „przybrudzona”. Obfita i gęsta. W połowie kufla pozostaje cieniutka kołderka. Część oblepia szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach chmielowy, wyraźny.
Smak półwytrawny. Dominuje przyjemna chmielowa goryczka z delikatnymi nutkami owocowymi. W dalekim tle małe co nieco słodyczy i słodu, bardzo szybko tłumionych przez goryczkę, która dość długo utrzymuje się na podniebieniu.
Trudno mi powiedzieć, czy piwo to smakuje jak to z 1971 r., jako że wtedy za młody byłem na spożywanie.
Mocne 8 punktów.
Opinia: Sten
01/07/2012
Właśnie popijam prezent na Dzień Ojca. Smacznie ale bez szału - Zlatý Bažant.
Niczym się też nie różni od tej butelki, którą opisał Sten sześć lat temu. No oprócz jednej rzeczy - w składzie ujawniono jęczmień. Cała reszta taka sama, prawidłowy lager od lat utrzymujący taki sam poziom. Pianę uznał bym za wręcz wzorcową.
Ale nie dał bym 9 punktów jak Sten - spokojne 7 to jest to
Opinia: Piotrek
23/06/2016