Minibrowar Haust, Zielona Góra.
Ekstra Special Bitter.
Skład: słód jęczmienny, chemiel - Nuget, EKG, drożdże S-04.
Zawartość alkoholu: 5,9%, ekstraktu: 14%.
Barwa miedziana, mętna.
Piana jasnobeżowa, średnia. Zredukowała się do cieniutkiej, trwałej warstewki. Na szkle zaznacza każdy wypity łyk.
Nasycenie umiarkowanie wysokie.
Zapach lekko cytrusowy z minimalną ilością suszonych owoców.
Smak, jak sama nazwa wskazuje, mocno wytrawny. Początek goryczkowy, przechodzi w sporą dawkę owoców w tym cytrusów z lekko winnym kwaskiem. W tle odrobina słodu. Przez moment pojawia się nieco kwiatów. Finisz, to powrót goryczki, długotrwałej i bardzo długo pieszczącej podniebienie. Nad wyraz ciekawe smakowo piwo - zharmonizowanie chmielowej goryczki z owocami. Warto spróbować.
9 punktów.
Opinia: Sten
27/02/2014