Hajer - Farorz

Wyprodukowano na zlecenie De De Dominik Dorynek (Browar Hajer) przez Browar Recraft, Świętochłowice.

American Stout. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane i niepasteryzowane.

Skład: woda; słody: Pale Ale, monachijski, karmelowy, palony; płatki jęczmienne; chmiele: Marynka, Columbus, Fuggles, Simcoe, Cascade, Amarillo; drożdże Safalae US-05.

Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 14% wag. Warka do: 30.08.2017.

Barwa czarna, bez mała nie przejrzysta.

Piana beżowa, bardzo obfita o konsystencji ubitego białka o drobnych pęcherzykach. Opadła do trwałej i grubej warstewki zwieńczonej pokaźną czapą. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie niewielkie.

Zapach kawy i czekolady, palonki i karmelu. W tle odrobina cytrusów.

Smak kawowy z delikatnym kwaskiem, takim kawowo - cytrusowym. Sporo gorzkiej czekolady i przypalonego karmelu. Wyraźna nutki zbożowe i subtelne owoce. Goryczka intensywna, acz niezalegająca, fantastycznie pieszcząca podniebienie. Rewelacyjny ten stout. Świetnie zbalansowany i niesamowicie pijalny. Polecam, bo warto go spróbować.

9,5 punktu.

Opinia: Sten
29/09/2017



Tym razem nie podają gdzie warzyli piwo.

Zubożona została informacja o składzie: woda, słód jęczmienny, chmiel, pojawił się też nowy dodatek: płatki owsiane.

Zawartości bez zmian.

Podczas nalewania płyn przybiera ciepły brunatny kolor, ale w szkle barwa jest niemal czarna i jedynie przy dnie widać nieśmiałe brunatne przebłyski.

Piana w kolorze ciemnego toffi, albo ciemnego karmelu. Znacznie ciemniejsza niż wspomniany przez Stena beż. Wysoka i gęsta. Ponownie dość szybko opada do kołderki. Szkło ubrudziła firankowo.

Nasycenie niższe niż średnie.

Zapach palonki i gorzkiej czekolady. Są też nutki kawowe. W smaku czekolada, goryczka i palonka. Do kompletu mocna, czarna kawa i grejpfrutowe nutki.

Piwo rewelacyjne, choć znowu mały minus za pianę.

9 punktów.

No i jeszcze pioseneczka:

Opinia: Capricorn
29/10/2018

encyklopedia/piwa/hajer_farorz.txt · ostatnio zmienione: 2018/10/30 06:57 (edycja zewnętrzna)