Grybów: Pilsweizer - Lach

Pilsweizer S.A. Grybów.

Piwo już testowane pod dawną nazwą Grybów - Lach Staropolskie Mocne.

Dzisiaj w nowej szacie graficznej i z nową literaturą. Obecnie piwo nazywa się Pilsweizer Lach i drobnym druczkiem: Staropolskie Mocne Tradycyjnie Warzone.

Nieco literatury z kontry:
„Nasze piwo jest warzone w oparciu o XIX-wieczną tradycję, metodą dekokcyjną. Tworzymy je wyłącznie z naturalnych składników. Dzięki temu ma oryginalny, pełny smak, który gwarantuje rozkosz podniebieniu, nawet najbardziej wybrednego smakosza.”

Skład też nieco inny: woda z własnych studni głębinowych, słód jęczmienny, chmiele- marynka. lubelski, magnum.

Zawartość alkoholu: 6,8% obj.

Barwa bez zmian. Piana w zasadzie również. Na plus trzeba przyznać, że sporo jej oblepiło szkło.

Nasycenie średnie.

Tym razem zapachu żadnego nie stwierdziłem, co jest w sumie niewątpliwym plusem. Smak lekko słodowy z pieczywkiem, po złapaniu przez piwo temperatury. Pojawia się też minimalny kwasek i subtelna goryczka. Finisz słodowy. Generalnie piwo się znacznie poprawiło, choć szału nie ma.

Podniosę ocenę (względem poprzedniej) do 4 punktów.

Opinia: Sten
12/08/2014

encyklopedia/piwa/grybow_pilsweizer_lach.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:26 (edycja zewnętrzna)