Grybów: Pilsweizer - Czechosłowackie

Browar Pilsweizer S.A. Grybów.

Piwo pełne jasne pasteryzowane.

Skład: woda z własnych studni głębinowych, słowacki słód pilzneński, czeski chmiel žatecký poloraný červeňák.

Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 12% wag.

Barwa złocista, leciutko opalizująca.

Piana biała, cienka. Do końca utrzymała się w formie trwałej warstewki. Nierównomiernie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowo - chmielowy z nutką ziołową. Jest też niestety minimalny skunksik.

W smaku dominuje całkiem przyjemna, ziołowa goryczka. Niespecjalnie intensywny słód z odrobiną pieczywa oraz owocowy kwasek. Na finiszu mamy powrót goryczki. Przyznać trzeba, że wielce udane to piwo. Szkoda tylko, że rozlewane jest do zielonych butelek.

Na mocne 7 punktów zasłużyło.

Opinia: Sten
11/11/2016

encyklopedia/piwa/grybow_pilsweizer_czechoslowackie.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:56 (edycja zewnętrzna)