Grybów: Pilsweizer - Andy's ESB

Browar Pilsweizer S.A. Grybów.

Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane, chmielone na zimno.

Skład: woda z własnych studni głębinowych; słody: Pale Ale, karmelowy, melanoidynowy; chmiele angielskie: Admiral, East King, Goldings, Fuggler; drożdże Safale S-04.

Zawartość alkoholu: 6,5% obj., ekstraktu: 14% wag. Warka do: 07.05.2017.

Barwa bursztynowo - herbaciana, zamglona.

Piana ciemnokremowa, cienka o średnich pęcherzykach. Opadła do cieniutkiego, ale trwałego kożuszka. Obfitą koronką oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy z wyraźnym karmelem, odrobiną owoców i śladowym metalem.

Smak wytrawny. Sporo kwasku, trochę słodu i karmelu oraz intensywna i zalegająca, tępawa goryczka. Pod koniec dają o sobie znać owoce. W sumie nie jest źle, ale dobrze też nie do końca.

Niemniej jednak 6 punktów się należy.

Opinia: Sten
14/04/2017

encyklopedia/piwa/grybow_pilsweizer_andys_esb.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:26 (edycja zewnętrzna)