Głubczyce - Morawskie

Browar Głubczyce.

„Fermentowane w otwartych kadziach; ponad 99% piw dostępnych w handlu dojrzewa w tankofermentatorach wielkości wieżowców, w czasie 6-ciu do 12-stu dni. Metoda fermentacji piwa w otwartych kadziach polega na pieczołowitym doglądaniu procesu przemiany brzeczki piwnej w szlachetny napój, w naturalny sposób, w terminie od 30-stu do 40-stu dni. To w telegraficznym skrócie tyle…”

i jeszcze:

„My piwo tworzymy, inni je produkują”

Skład: zawiera słód jęczmienny i nic więcej nie podano.

Zawartość alkoholu: 5,6%.

Bo ja wiem co napisać? Pierwsze wrażenie było całkiem niezłe. Piana gęsta, biała, choć niknąca dość szybko, choć na ściankach kufla pozostaje i coś tam na powierzchni także samo. Barwa ciemno słomkowa. Zapach chmielowo słodowy.

Smak także chmielowo słodowy. Początkowo kwaskowy, przechodzi w goryczkę, która niestety na podniebieniu znów w kwasek się zmienia - ot takie dziwo. Nasycenie średnie. Im piwo cieplejsze (wypicie zajęło mi ok. kwadransa) tym więcej traci. Znaczy jakieś takie nierówne smakowo.

W naszej skali góra 6 punktów.

Opinia: Sten
14/05/2010

encyklopedia/piwa/glubczyce_morawskie.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:55 (edycja zewnętrzna)