Fyne Ales, Szkocja.
Wybitne piwo rzemieślnicze.
Alkohol: 6,9 %.
Skład: słód jęczmienny, pszenica, chmiel, woda.
Z etykiety: „To jest koniec świata, a ja czuję się dobrze”.
„Zombier powstał we współpracy z Jake’m Griffin’em i Chris’em Lewis’em, zwycięzcami w konkursie szkockich piw domowych z 2012 roku.” Z kontretykiety możemy się również dowiedzieć, że Zombier to porter o głębokiej czarnej barwie. O aromatach i smakach melasy, toffi i lukrecji z nutami czekolady i kawy. Z długo utrzymującą się goryczką z palonego słodu, która powraca …z martwych.
Piana 1,5 cm, w miarę zbita w kolorze kawy z mlekiem. Redukuje się do 7 mm kożuszka. Następnie przechodzi w pierścień z cieniutką warstewką na środku. Później się zaczyna rwać. Obficie osadza się na szkle.
Barwa czarna.
Nasycenie nieco wyższe od średniego.
Zapach: na pierwszym planie kawowe nuty. W tle cytrusy i palone aromaty. Następnie nuty kawy przeplatają się z cytrusowymi. Wyraźna palonka. Delikatne nuty alkoholu.
W smaku: palona wyrazista goryczka z kwaskowym tłem. Zakończenie goryczkowe z wyraźnymi nutami palonego słodu. Posmak goryczkowy – prawdziwie porterowy. Goryczka długo utrzymuje się na podniebieniu. Pojawia się chlebowy posmak. Jeszcze muzyczkę podam do niego: Thriller
9 punktów.
Opinia: moondriver
15/05/2014