Faustus

Piwo pszeniczne

Piwo z instrukcją - przepis z etykiety:

Aby w pełni docenić zalety piwa pszenicznego nalewamy je powoli pozostawiając nieco piwa na dnie butelki. Następnie obracając butelkę delikatnie w dłoniach uwalniamy naturalny osad, który tworzą żywe kultury drożdży i przelewamy ostrożnie na pianę. W ten sposób przygotowane piwo nada każdemu łykowi znakomity smak.

Dodatkowo na stronie producenta jest opis, że piwo należy nalewać do zimnej szklanki opłukanej w zimnej wodzie, delikatnie po ściance ponieważ bardzo mocno się pieni.

Opinia: OjciecMocyMroku
31/05/2009










Hernbrau GmbH & Co. KG - Niemcy, dla Barlan Beverages Group sp. z o.o. Warszawa.

Skład: woda, słód, chmiel, żywe kultury drożdży.

Zawartość alkoholu: 6%.

Barwa pomarańczowa, mocno mętna, dodatkowo pływają sobie drożdże w ilości dość sporej.

Piana białą, początkowo obfita, osiada do cieniutkiej, ale trwałej warstewki.

Nasycenie zdecydowanie za duże jak na piwo pszeniczne.

Zapach typowy dla piwa pszenicznego. Owoce (cytrusy i banan) nieco goździków i tyleż drożdży.

W smaku na początku mocno kwaskowe, do tego dochodzi pszeniczny słód, posmaczek goździków i bananów z odrobiną drożdży. Po krótkiej chwili daje znać o sobie całkiem przyjemna, choć niezbyt mocna goryczka. Całkiem przyzwoite piwo pszeniczne, choć do ideału nieco mu brakuje.

8 punktów

Opinia: Sten
31/07/2011

encyklopedia/piwa/faustus.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:26 (edycja zewnętrzna)