Fabryka Piwa - Bok Bok

Wyprodukowano dla Fabryka Piwa, Częstochowa w Browarze Marysia, Szczyrzyc.

Double Bock. Piwo pasteryzowane.

Skład: woda; słody: monachijski, pilzneński, Caramunich, Carared, melanoidynowy; chmiel: Marynka, Lubelski; drożdże W-34/70.

Zawartość alkoholu: 8,0% obj., ekstraktu: 19% wag., IBU-28.

Barwa brązowo - rubinowa, zamglona.

Piana zółto-beżowa, średnia. Zredukowała się do porwanego kożuszka, następnie do opaski. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie umiarkowanie spore.

Zapach owocowy. Dominuje wiśnia, nieco mniej śliwek i rodzynek. Delikatny przypalony karmel z nutką słodową z odrobiną miodu i alkoholu.

Smak z lekka słodkawy, wymieszany z owocowym kwaskiem. Prym wiedzie wiśnia, choć i śliwka jest wyczuwalna. Nieco karmelu i słód z wyraźnym pieczywem. Pod koniec daje o sobie znać mało nachalny alkohol. Goryczka niewielka i przełamana miodem. Piwo nieco ciężkawe w konsumpcji, ale zarazem bardzo dobre.

Mocne 7 punktów.

Opinia: Sten
28/06/2016

encyklopedia/piwa/fabryka_piwa_bok_bok.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:55 (edycja zewnętrzna)