Privatbrauerei Eichbaum, Niemcy.
Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, ekstrakt chmielowy, drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,3%, ekstraktu: 11,8%.
Barwa cytrynowa wpadająca w bladą pomarańcz.
Piana biała, średnio-obfita i bardzo gęsta. Opadła do milimetrowej warstewki. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie znikome.
Zapach subtelnie goździkowy z o wiele bardziej wyczuwalną siarką.
Smak generalnie mdły, jakby mydlany. Odrobina goździka, banana brak. Kwasek umiarkowany wielce, goryczka płytka i krótkotrwała. Na podniebieniu pozostaje lekko mdławy, wodnisty posmaczek. Moim zdaniem niewiele piwo to ma wspólnego z pszeniczniakiem. Nie mniej jednak jakoś zmęczyłem z pewnym niesmakiem. Mimo, że było dobrze schłodzone, ani trochę mnie nie orzeźwiło.
Nie więcej jak 3 punkty.
Opinia: Sten
07/07/2014
Piwo już testowane.
Obecny test miał miejsce 30 lipca br. ale zapomniałem, a szkoda, bo diametralnie się różni, a i fotkę ładniejszą strzeliłem.
Skład i parametry bez zmian. Warka do: 29.09.2018.
Barwa złocista, mocno mętna.
Piana biała dość obfita i gęsta o różnej wielkości pęcherzykach. Zredukowała się dość powolnie do cieniutkiej kołderki. Na szkle pozostawiła kilka plamek.
Nasycenie sporawe.Czuć lekki szczypanie w język.
Zapach klasyczny. Jest i pszenica i banany oraz trochę goździków.
W smaku na początku delikatny cytrusowy kwasek, który przechodzi w nuty słodowe, a te w wyraźny banan i goździki. Goryczka niewielka, acz wyczuwalna i miła w odbiorze. Na finiszu miesza się z kwaskiem. Bardzo dobrze zbalansowane i orzeźwiające piwo.
7,5 punktu.
Opinia: Sten
18/09/2017