Eichbaum - Stephans Brau - Schwarzbier

Eichbaum, Niemcy.

Skład: woda, słód jęczmienny, ekstrakt chmielu.

Zawartość alkoholu: 4,8%, ekstraktu: 11,3%.

Barwa ciemno brunatna, pod silne światło nikłe przebłyski brązowo rubinowe. Piana jasno beżowa, obfita. Redukuje się dość szybko do opaski wokół ścianki kufla, by po chwili zaniknąć.

Nasycenie średnio mocne.

Zapach delikatnego, palonego słodu, małe co nieco chmielu.

W smaku wytrawne, delikatne nuty kawowe, nieco palonego słodu i metaliczności. Goryczka całkiem przyjemna i długotrwała. Można spróbować.

Mocne 6 punktów.

Opinia: Sten
07/01/2012





Dodam, że to piwo pasteryzowane. Co ciekawe nie ma informacji o producencie; jest podany tylko dystrybutor (sieć sklepowa).

Piwo klarowne. Barwa coca - coli, pod światło ciemno rubinowa. Piana średnio obfita, średniej granulacji, beżowa. Opada do cienkiej, porozrywanej warstewki, następnie obwódki i zaraz potem do zera. Nasycenie dość duże. Zapach palonego słodu z dodatkiem karmelu. W smaku piwo lekkie, nazbyt wodniste. Czuć palony słód, z nutą kawową, do tego kwaskowaty posmak wody z saturatora z lekkim szczypaniem w język (CO2). Goryczka słaba, zaznaczona, nietrwała. Generalnie to taki ciemny sikacz. Nie warto.

3,5 punktu.

Opinia: j24
04/07/2013

encyklopedia/piwa/eichbaum_stephans_brau_schwarzbier.txt · ostatnio zmienione: 2020/11/28 19:45 (edycja zewnętrzna)