Egidius Brewery, Poprad, Słowacja.
Piwo jasne dolnej fermentacji.
Skład: woda, słód, drożdże, chmiel.
Zawartość alkoholu: 5% obj., ekstraktu: 13% wag. Warka do: 15.03.2019.
Barwa ciemnego złota wpadająca w bursztynową, zamglona.
Piana biała, dość obfita i gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do grubego kożucha zwieńczonego grzybkiem. Grubą koronką zaznaczyła na szkle każdy wypity łyk.
Nasycenie większe od średniego.
Zapach słodowy z pieczywem, trochę drożdży oraz nutka chmielowa z wyraźnymi ziółkami.
Smak na początku mocno słodowy ze sporą dawką pieczywa i drożdży. Niewielki owocowy kwasek i nad wyraz intensywna ziołowa goryczka, która w zasadzie zdominowała to piwo. Bardzo dobre piwo mocno nachmielone na goryczkę, w sam raz dla miłośników tych klimatów.
7,5 punktu.
Opinia: Sten
16/02/2019