Edi - Piwo Czekoladowe Niepasteryzowane

Browar Edi, Edward Wilk, Nowa Wieś k/ Wschowy.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże piwowarskie, syrop chocolate - skład: cukier, woda, substancja aromatyzująca (w tym naturalny wyciąg z kakao), barwnik: karmel E-150a1).

Zawartość alkoholu: 5,6% obj.

Barwa brunatna, mętna.

Piana biała, minimalna. Po kilku łykach pozostała po niej cieniutka opaska na szkle.

Nasycenie bez mała nie występuje.

Zapach kakao, trochę sztuczny moim zdaniem.

Smak to słodycz, wręcz uderzająca jej dawka. Jak się człowiek już nieco oswoi z owym ulepkiem, daje się wyczuć lekki kwasek i olbrzymią dawkę chemicznej sztuczności. Goryczka czyni wielce nieśmiałe próby przebicia przez słodycz, ale z mizernym wielce skutkiem. Z trudem zmęczyłem pół kufla. Młody dopił resztę ze sporą dawką niesmaku, czemu dał wyraz.

Dam 1 punkt, z minusikiem.

Opinia: Sten
02/04/2014

1)
Karmel alkaliczny, karmel prosty, karmel klasy I (tzw. cukier palony) – cukier poddany działaniu wysokiej temperatury w procesie karmelizacji, w wyniku czego uzyskuje charakterystyczną brązową (karmelową) barwę. Po ostygnięciu karmel przybiera szklistą postać i może być używany do dekoracji potraw. Główny składnik niektórych rodzajów cukierków (np. karmelków) oraz barwnik do napojów typu cola, a także ciemnego pieczywa, czekolad, lodów, dżemów i jogurtów. Spożycie dużych ilości karmelu może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
encyklopedia/piwa/edi_piwo_czekoladowe_niepasteryzowane.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:25 (edycja zewnętrzna)