Browar Dukla.
Galicyjskie Ale z przyprawami korzennymi. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, kolendra, ziele angielskie, anyż, imbir, kminek, skórka pomarańczy, cukier.
Zawartość alkoholu: 5,8% obj., ekstraktu 14% wag.
Barwa ciemnobrunatna z rubinowymi refleksami.
Piana jasnobeżowa, cienka. Zredukowała się do porwanej warstewki, koronkowo oblepiła szkło.
Nasycenie niewielkie.
Intensywny zapach przypraw. Wybija się anyż i imbir. Pozostałych przypraw zdecydowanie mniej, nie mniej jednak są również wyczuwalne. W tle nieco karmelu.
Smak, rzec można piernikowy. Słodycz wymieszana z przyprawami. Powiem, że bez mała można wyczuć wszystkie zapodane w składzie, no może z wyjątkiem kardamonu z czego akurat bardzo się cieszę. Wyczuwalne są również taniny, powodujące niewielką drętwość w jamie ustnej. Niewielki kwasek i równie znikoma goryczka. Piwo typowo świąteczne, w sam raz jako dodatek do ciasta. Można je potraktować jako ciekawostkę.
6 punktów.
Opinia: Sten
24/12/2016