Dolomiti Pils

Fabbrica di Pedavera, Włochy.

Skład: woda, słód jęczmienny, drożdże, kukurydza, chmiel.

Zawartość alkoholu: 4,9% obj.

Barwa ciemnosłomkowa.

Piana biała, dość obfita i gęsta. Opadła powolnie do trwałej, centymetrowej kołderki. Obficie oblepiła szkło.

Nasycenie duże. Bąbelki intensywnie pracują w szklance i szczypią w język.

Zapach kukurydziany z odrobiną słodu i wyczuwalnym metalem.

Smak wodnisty i mało wyrazisty. Lekki kwasek, lekka goryczka, nieco słodu i kukurydzy. W sumie taka zabarwiona na żółto woda. Z piwem ma niewiele wspólnego.

3 punkty, głównie za pianę.

Opinia: Sten
02/11/2015

encyklopedia/piwa/dolomiti_pils.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:25 (edycja zewnętrzna)