Doctor Brew - Saxy Berry

Wyprodukowane na zlecenie Doctor Brew w Browarze Bartek, Gołuchów.

Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słody jęczmienne pilzneński i karmelowy, czarna porzeczka, ekstrakt słodowy, chmiel: Ella, Mosaic, Amarillo, Centennial, drożdże, płatki z beczki po whiskey.

Zawartość alkoholu: 10% obj., ekstraktu: 24% wag., IBU-40.

Barwa miedziana, koszmarnie mętna z licznymi pływającymi farfoclami pomimo bardzo delikatnego nalewania. Początkowo na dnie butelki był około dwu centymetrowy osad.

Piana kremowa, średnia. Opadła do cienkiej warstewki. W miarę obficie oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach porzeczkowy z dodatkiem nut chmielowych oraz z wyczuwalną żywicą i cytrusami. W tle aromat whiskacza.

Smak owocowy z delikatnym kwaskiem. Dominuje porzeczka, choć są też cytrusy. Subtelna wielce żywica i minimalny słód. Można się też doszukać akcentów drewnianych. Goryczka symboliczna wręcz. Alkohol w smaku niewyczuwalny, ale w głowie i owszem. Przyjemnie też rozgrzewa wnętrzności. Gdyby nie ten osad i farfocle (choć pewnikiem to efekt w pełni zamierzony, choć wizualnie obrzydliwy), dąłbym maksa.

Tak tylko 8 punktów.

Opinia: Sten
01/06/2015

encyklopedia/piwa/doctor_brew_saxy_berry.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:55 (edycja zewnętrzna)