Browar Jagiełło dla Dionizos Radom.
Skład: woda, słód jasny pilzneński, monachijski, karmelowy jasny, karmelowy ciemny, barwiący, chmiel, witamina C - przeciwutleniacz oraz aromat rumu.
Zawartość alkoholu: 6%, ekstraktu: 14,2%.
Barwa rubinowa.
Piana ciemno kremowa, początkowo obfita, osiada do cienkiego porwanego kożuszka. Część znikoma osadza się na ściance kufla.
Nasycenie znikome.
Zapach rumowy, a faktycznie to cukierkowo rumowy. Piwnych nut się nie wyczuwa.
Smak już nieco lepszy. Co prawda dominuje rumowy ulepek (coś jakby rum z colą), ale można się na podniebieniu doszukać słodu i odrobiny chmielu. Powiem tak: spróbować warto, ale raz wystarczy. Przypuszczam, że piwo to podpasowałoby miłośnikom dodawania soku do piwa.
Ciekawy jest papierek, w który zawinięta jest flaszka 0,33 l. Plaża, morze, stary amerykański junk, no ale wszystkie produkty dla Dionizosa są tak pakowane.
7 punktów.
Opinia: Sten
03/06/2011