Browar Jagiełło dla Dionizos Radom.
Skład: woda, słód jasny pilzneński, monachijski, karmelowy jasny, karmelowy ciemny, barwiący, chmiel, witamina C, aromat toffi.
Zawartość alkoholu: 6%, ekstraktu: 14,2%
Barwa rubinowa.
Piana beżowa, początkowo bardzo obfita, opada do cienkiej warstwy, po czym zaczyna się rwać i zanikać prawie do zera.
Nasycenie umiarkowane.
Zapach toffi i nic ponadto. Jak dla mnie zbyt cukierkowy.
W smaku już nieco więcej można wyczuć, choć toffi wiedzie prym. Do tego nieco słodu karmelowego, szczypta goryczki i kwasku. Przebija się też małe co nieco słodu palonego, o którym w składzie nie wspomniano.
Powiem, że warto spróbować, bo to inny rodzaj piwa. Flaszka o pojemności 0,33 l. jest w sam raz. Większą trudno byłoby wchłonąć, no ale to moje subiektywne wielce odczucie.
7 punktów.
Opinia: Sten
11/06/2011