Wyprodukowano przez Browar Sady dla Deer Bear, Toruń. Kod kreskowy: 59063953039151).
Double Chocolate Vanilia Bourbon Barrel Aged Imperial Stout. Piwo ciemne, pasteryzowane, niefiltrowane.
Zawiera słód jęczmienny i laktozę.
Zawartość alkoholu: 12% obj., ekstraktu: 28% wag. IBU-75. Numer partii: GTO 1\0245
Barwa czarna, nieprzejrzysta.
Piana jasnobrązowa, cienka o drobnych pęcherzykach. Dość szybko opadła do porwanego pierścienia. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie większe od średniego. Czuć lekkie szczypanie na języku.
Zapach bardzo bogaty. Sporo wanilii i mlecznej czekolady, kokos, nutka suszonej śliwki i wiśni w czekoladzie. Beczkowe taniny i nutka Bourbona.
Smak w pierwszej chwili kwaskowy z wyraźną wiśnią. Nieco mniej śliwki. Następnie wanilia, kokos i mleczna czekolada, dające dużą dawkę słodyczy. Wyczuwa się też małe co nieco orzechów. Dębowe taniny i posmaczek whiskey, choć sam alkohol jest świetnie ukryty, acz solidnie rozgrzewający. Goryczka wręcz śladowa, sam nie wiem skąd te 75 IBU. Generalnie piwo nad wyraz degustacyjne do powolnego sączenia i dla miłośników słodyczy, która tak na dobrą sprawę zdominowała to piwo. Dla mnie jest jej zdecydowanie za dużo, ale u cioci na imieninach do deseru będzie w sam raz.
Niemniej jednak na mocne 8 punktów zasłużyło.
Opinia: Sten
10/03/2020