Uwarzono i rozlano dla Browar Deer Bear w Browary Regionalne Wąsosz.
Black IPA. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: pilzneński, monachijski, żytni, pszeniczny, Cararye, Carafa Special III, barwiący; chmiele: Citra, Simcoe, Cascade, Columbus; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 7,4% obj., ekstraktu: 16% wag., IBU-54.
Barwa czarna. Przy dnie szklanki minimalne rubinowe refleksy.
Piana jasnobeżowa, średnia. Opadła do rwącej się kołderki. Umiarkowanie oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach klasyczny dla amerykańskich chmieli. Cytrusy, tropiki i żywica. Do tego trochę karmelu.
W smaku cytrusowy kwasek, który przechodzi w słodycz tropików. Nutki żywiczne na średnim poziomie. W tle nieco żyta z minimalnym razowcem. Goryczka mało intensywna, jak na deklarowaną wartość. Piwo oleiste, gęste wręcz. Pije się wspaniale.
Zasłużone 9 punktów.
Opinia: Sten
26/03/2016