Brouwerij De Prael, Amsterdam, Holandia.
Styl: Tripel.
Skład: woda, organiczny słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże, kolendra.
Zawartość alkoholu: 7,5% obj.
Barwa pomarańczowa, mętna.
Piana kremowa, dość obfita i gęsta. Opadła do półcentymetrowej kołderki. Subtelnie oblepiła szkło.
Nasycenie bardzo duże. Bąbelki szczypią w język.
Zapach owocowy z wyczuwalną kolendrą. Odrobina kwiatów i słodu. W tle nutki winne.
Smak również owocowy z wyraźną suszoną śliwką. Tu też całkiem spore nutki winne, a i kolendra daje znać o sobie, ale nie przesadnie. Po złapaniu temperatury przez piwo, pojawia się nieco alkoholu, szczęśliwie nie przeszkadza on w odbiorze. Finisz przyjemnie owocowy. Całkiem ciekawe piwo, warte spróbowania.
8 punktów.
Opinia: Sten
13/11/2014