Dark Alley

Wyprodukowano na zlecenie Beer Story w Browarze Restauracja Regionalna Marysia, Szczyrzyc.

Cascadian Dark Ale. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.

Skład: woda, słody jęczmienne, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 7,6% obj., ekstraktu: 16% wag., IBU-60.

Barwa idealnie czarna.

Piana ciemnobeżowa, wpadająca w jasny brąz, średnia i gęsta. Szybko zredukowała się do pierścienia. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie większe od średniego.

Zapach kawy i czekolady, nieco słodu i umiarkowane cytrusy.

Smak wybitnie wytrawny. Bardzo mocna kawa, gorzka czekolada, wyraźne taniny i orzechy włoskie. Delikatny cytrusowy kwasek i śladowa żywica. Goryczka intensywna bardzo, zalegająca na podniebieniu, przywodząca na myśl dębową korę. Jej posmaczek utrzymał się w ustach dobrą godzinę po spożyciu. Alkohol przyjemnie rozgrzewa trzewia. W smaku niewyczuwalny. Piwo ciężkie. Więcej jak jednej butelki nie dałoby się wypić, jednak w moim subiektywnym odczuciu jest rewelacyjne.

Mocne 9 punktów.

Opinia: Sten
25/03/2016

encyklopedia/piwa/dark_alley.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:25 (edycja zewnętrzna)