Uwarzono w P.P.H.U. Jamard, Kłodawa (Browar Zodiak) dla Dapper.
skład: słody jęczmienne i pszeniczne, chmiele aromatyczne i goryczkowe, drożdże piwowarskie.
Zawartość alkoholu: 6,5% obj., IBU-50.
Barwa miedziana, mętna.
Piana ciemnokremowa, obfita i gęsta oraz trwała. Utrzymał się półcentymetrowy kożuszek zwieńczony grzybkiem. Ładnie oblepiła szkło.
Nasycenie ciut większe niż średnie.
Zapach cytrusowo - żywiczny z wyczuwalnym mango i karmelem.
Smak przez pierwszą krótką chwilę słodkawy, szybko przechodzi w wytrawność. Dominuje amerykańska chmielowa goryczka, czyli żywica i cytrusy. Słód jakby ukryty, choć karmel i owszem daje znać o sobie. Na podniebieniu wyczuwa się nutkę trawiasto - ziołową. Na finiszu, podobnie, jak i na starcie, nieco słodyczy. Całkiem przyjemne w odbiorze piwo, które wypiłem ze smakiem.
Mocne 7 punktów.
Opinia: Sten
30/04/2015