Uwarzono w Browarze Czarnków. Browar Gontyniec, Kamionka. Kod kreskowy: 59015492503291).
Najlepiej spożyć przed: 20.05.2017
Jak zachwala producent: „Piwo przygotowane we współpracy z mistrzem pszczelarskim Ireneuszem Gołaskim z pasieki Republika Miodu® w Puszczy Noteckiej. To unikalne połączenie bazy Noteckiego Ciemnego ze wspaniałym, pełnowartościowym miodem z terenów czystych ekologicznie. Prawdziwe piwo miodowe.”
„Piwo ciemne niskopasteryzowane.
Skład: woda, słody jęczmienne, miód lipowy, chmiel, aromaty. Alkohol 5,6 % obj. 14,1 % ekstratu wag.”
Piwo klarowne. Barwa bardzo mocnej esencji herbacianej, taka rubinowa.
Piana niezbyt obfita, jasno beżowa, drobna i nietrwała. Opada w momencie nalewania do symbolicznej obwódki.
Nasycenie z początku wysokie, jednak piwo szybko się odgazowuje.
Zapach przeciętnie mocny. Czuć miód, ciemny słód i karmel - przypomina zapach podpiwku.
W smaku piwo lekkie, aż za lekkie, sprawia wrażenie wodnistego. W pierwszym łyku dominuje landrynkowa słodycz, podbita miodem. Oprócz nich czuć ciemny słód i karmel. Goryczka bardzo słaba, symboliczna wręcz. W sumie spodziewałem się więcej po tym piwie. Żaden specjał.
Naciągane 6 punktów to max.
Opinia: j24
18/02/2017