Czarnków - Izerskie

Browar Czarnków.

Piwo jasne naturalne.

Na etykiecie napisano: „Produkowane dla konsorcjum gestorów turystycznych w Sudetach”

Brak informacji o składzie. Alkohol 5,5%, ekstrakt 12%

Barwa jasno bursztynowa, piana gęsta, biała, znika dość szybko - niestety. W zapachu wyczuwalny słód. Smak jak dla mnie nazbyt kwaskowy.

7,5 punktu

Opinia: Sten
13/03/2010



Owo Izerskie to nic innego jak Noteckie, tyle tylko, że pakowane dla odbiorców z okolic Jeleniej Góry. Podobny „myk” Browar Czarnków zastosował wobec Eire Noteckie sprzedając je w tych okolicach jako Walońskie. Tak w ogóle to:

„W browarze produkowane są dwa gatunki piwa dolnej fermentacji: jasne i ciemne. Sprzedawane one są pod kilkoma markami w małych pękatych butelkach typu „steine”1). Zakład jest jednym z nielicznych w Polsce, gdzie stosuje się jeszcze wyłącznie dawne metody produkcji i klasyczne urządzenia piwowarskie m.in. otwarte kadzie fermentacyjne, kocioł parowy. W związku z tymi cechami w 2006 roku piwo Noteckie z browaru w Czarnkowie zostało wpisane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na polską Listę Produktów Tradycyjnych.”

Produkty:

  1. Lager
  2. Dark lager

Opinia: Piotrek
18/04/2012

1)
Popularna polska nazwa to „bączek”
encyklopedia/piwa/czarnkow_izerskie.txt · ostatnio zmienione: 2018/06/10 12:57 (edycja zewnętrzna)