Browar Czarnków.
Piwo jasne naturalne.
Na etykiecie napisano: „Produkowane dla konsorcjum gestorów turystycznych w Sudetach”
Brak informacji o składzie. Alkohol 5,5%, ekstrakt 12%
Barwa jasno bursztynowa, piana gęsta, biała, znika dość szybko - niestety. W zapachu wyczuwalny słód. Smak jak dla mnie nazbyt kwaskowy.
7,5 punktu
Opinia: Sten
13/03/2010
Owo Izerskie to nic innego jak Noteckie, tyle tylko, że pakowane dla odbiorców z okolic Jeleniej Góry. Podobny „myk” Browar Czarnków zastosował wobec Eire Noteckie sprzedając je w tych okolicach jako Walońskie.
Tak w ogóle to:
„W browarze produkowane są dwa gatunki piwa dolnej fermentacji: jasne i ciemne. Sprzedawane one są pod kilkoma markami w małych pękatych butelkach typu „steine”1). Zakład jest jednym z nielicznych w Polsce, gdzie stosuje się jeszcze wyłącznie dawne metody produkcji i klasyczne urządzenia piwowarskie m.in. otwarte kadzie fermentacyjne, kocioł parowy. W związku z tymi cechami w 2006 roku piwo Noteckie z browaru w Czarnkowie zostało wpisane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na polską Listę Produktów Tradycyjnych.”
Produkty:
Opinia: Piotrek
18/04/2012
Browar Czarnków S.A., Kamionka. Produkowane dla konsorcjum gestorów turystycznych w Sudetach. Kod kreskowy: 59015492502512).
Składniki: woda, słody jęczmienne, chmiel, drożdże. Alkohol - 5,6 % obj. IBU - 25. Warka do: 05.2022 r.
Piwo klarowne. Barwa złocista.
Piana średnio obfita, biała, dość drobna, przeciętnie trwała. Opada w kilka minut do cieniutkiej warstewki; ładnie oblepia szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach niezbyt intensywny, słodowy z nutą chlebową.
W smaku piwo lekkie, mało treściwe i słodkawe. Dominuje słód z nutą chlebową. Oprócz niego czuć nieco kwasku i coś z ziółek. Goryczka średnio intensywna, taka trochę chemiczna. W sumie piwo takie sobie.
6 punktów to max.
Opinia: j24
31/12/2021