Core Ciemne

z Browaru Witnica na austriackiej licencji.

Wyprodukowane z najczystszej wody. Warzone z dodatkiem pestek dyni pochodzących ze Styrii (Austria) oraz drożdży, chmielu i słodu.

Zawartość alkoholu: 4,9%, ekstraktu: 11,7%.

Piana ciemno kremowa, początkowo gęsta, niknie jednak zdecydowanie za szybko, choć cienka obrączka na ściance kufla pozostaje do końca.

Barwa rubinowa.

Nasycenie dość mocne.

Zapach słodowo karmelowy.

W smaku dominuje przyjemna goryczka z palonym słodem (a może to wspomniane wcześniej prażone pestki dyni?). Nie mniej jednak całkiem przyjemne. Szkoda tylko, że butelka mizerna: 0,3 l. Dodam, że kapsel jest odkręcany.

Śmiałe 9 punktów

Opinia: Sten
06/08/2010



Jak widać odrobinę zmieniła się szata graficzna piwa i zmieniono krawatkę.

KOR GmbH, Langenzersdorf, Austria.

Piwo z pestek dyni

Etykieta informuje, że jest to oryginalna receptura Sitter-Bräu, Bawaria, Niemcy.

Skład jaki podaje importer to: słód, chmiel, woda, drożdże.

Wyprodukowane z najczystszej, źródlanej wody. Warzone z pestek dyni pochodzących ze Styrii (Austria) oraz chmielu i słodu.

Alkohol i ekstrakt bez zmian.

Piana beżowa. Tworzy się jakieś 2,5 cm. Dosyć zbita. Opada raczej szybko do kilku mm. Po pierwszym łyku zaczyna się rwać.

Nasycenie średnie.

Barwa brunatno – rubinowa. Klarowne.

W zapachu prym wiodą kawowe nuty. Wyraźna palonka. Gdzieś w oddali cytrusy.

Smak: na samym początku degustacji wyczuwalne są dyniowe (pestkowe) akcenty na tle wyrazistej palonki. Ciekawy smak. W miarę postępowania konsumpcji, dyniowy smak zatraca się w wyraźnej goryczce z palonki.
Posmak palonki – goryczkowy z dobrze wyczuwalnymi chlebowymi nutami.

8,5 punktu.

Opinia: moondriver
22/05/2014

encyklopedia/piwa/core_ciemne.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:25 (edycja zewnętrzna)