Browary Regionalne Jakubiak, Browar Ciechan.
Piwo pasteryzowane.
skład: słód pszeniczny, słód jęczmienny, jęczmień wędzony bukiem, słód Caraaroma, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,8% obj., ekstraktu: 13,0% wag. Warka do: 23.05.2017.
Barwa pomarańczowa, mętna.
Piana jasnokremowa, obfita i bardzo gęsta z przewagą drobnych pęcherzyków. Opadła do rwącego się pierścienia. Na szkle pozostawiła kilka pojedynczych plamek.
Nasycenie większe od średniego.
Zapach lekko wędzony, oscypkowy. Delikatny słód pszeniczny oraz muśnięcie banana i goździka.
Smak słodko – kwaskowy z niewielkimi cytrusami. Śladowa wędzonka oraz nutka bananowa. Tu goździka się nie doszukałem. Słód na granicy wyczuwalności, podobnie jaki goryczka. Niewielka i taka w sumie bez wyrazu. Na podniebieniu pozostaje kwasek przełamany słodyczą.
Piwo lekkie w odbiorze, orzeźwiające i jak mi się zdaje w sam raz dla tych, którzy rozpoczynają swą przygodę z piwami wędzonymi.
6 punktów będzie w sam raz.
Opinia: Sten
03/05/2017