Celia Pivo bez lepku

Żatecky Pivovar, Czechy.

Piwo jasne, bezglutenowe, pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel.

Zawartość alkoholu: 4,5%

Barwa ciemnosłomkowa, wpadająca w jasne złoto.

Piana śnieżnobiała, średnia i krótkotrwała. Po kilku łykach pozostała tylko obrączka wokół szkła.

Nasycenie dość spore.

Zapach znikomy. Odrobina chmielu i jakby kukurydza, choć do końca nie jestem tego pewny.

Smak kwaskowy, orzeźwiający. Do tego trochę słodu z wyraźnym chlebkiem. Goryczka w miarę wyraźna, choć spleciona z kwaskiem. Piwo lekkie i nawet przyjemnie wchodzi. Moim zdaniem można je potraktować w charakterze ciekawostki, a już na pewno ucieszą się piwosze na diecie bezglutenowej. W lecie można by je potraktować jako napój chłodzący.

7 punktów.

Opinia: Sten
05/02/2014



Tym razem w nowej szacie graficznej.

Parametry, doznania i punktacja bez zmian.

Opinia: Sten
11/03/2015

encyklopedia/piwa/celia_pivo_bez_lepku.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:25 (edycja zewnętrzna)