Browar Lwowski.
Skład: woda, chmiel, słód jęczmienny, jasny, karmelowy, palony.
Zawartość alkoholu: nie mniej niż 8%, ekstraktu 20%
Barwa brunatna, pod światło rubinowa.
Piana beżowa, początkowo bardzo obfita, osiada do cienkiego kożuszka, ale też ładnie osadza się na ściance kufla po każdym łyku.
Nasycenie średnie.
W zapachu dominuje karmel i palony słód w połączeniu z nutami korzennymi.
Smak. Lekka goryczka, następnie słodycz i alkohol - to minus. Na podniebieniu utrzymuje się goryczka. Powiem, że mogłoby być odrobinę choć lepsze.
6 punktów.
Opinia: Sten
29/01/2011
Jako producent podany jest: Filia PAT Carlsberg Ukraina, Lwowska Piwowarnia.
Dodam, że to jedno z trzech możliwych miejsc.
Parametry bez zmian.
Piwo klarowne. Barwa prawie czarna; pod światło rubinowa.
Piana niezbyt obfita, beżowa, dość drobna. Nietrwała. Opada w kilka minut do cienkiej warstewki; pozostają też jej ślady na ściankach kufla.
Nasycenie średnie.
Zapach przeciętnej mocy, lekko sztuczny. Czuć ciemny i palony słód, karmel oraz przyprawy korzenne.
W smaku piwo treściwe. Pierwsze wrażenie to taka słodycz oraz rozgrzewająca moc alkoholu. Zaraz po niej czuć karmel i palony słód wraz z takim posmakiem jakby popiołu. Oprócz tego mamy tu posmak kawy, przyprawy korzenne i lukrecję. Alkohol w smaku wyczuwalny słabo - za to rozgrzewa i trochę drażni gardło. Goryczka dość wyraźna, przyjemna i nawet trwała. W sumie piwo ciekawe, choć lekko toporne.
Na 7 punktów jednak zasłużyło.
Opinia: j24
05/11/2015