Wyprodukowano w Browarze Okocim.
Piwo ciemne pasteryzowane.
Zawiera słód jęczmienny.
Zawartość alkoholu: 5,3% obj., ekstraktu: 12,7% wag.
Barwa brunatno - rubinowa.
Piana jasnobeżowa dość obfita i gęsta.
Nasycenie umiarkowane.
Zapach niewielki. Odrobina palonki i karmelu. W tle przebija się słód.
Smak na początku słodkawy. Nieco akcentów owocowych z wyraźną śliwką i lekkim kwaskiem. W chwilę po przełknięciu daje o sobie znać delikatna goryczka. Poprawne, dobre ciemne piwo.
7 punktów.
Opinia: Sten
08/11/2015
Piwo klarowne. Barwa brunatno - czarna, pod światło rubinowa. Według mojej małżonki - to kolor czekoladowy. Piana ciemno beżowa, średnio obfita, dość drobna. Opada w dwie minuty do cienkiej warstewki; pozostają też jej ślady na ściankach kufla. Nasycenie średnie do dużego. Zapach niezbyt mocny. Czuć karmel, słody ciemny i palony oraz słabą nutę owocową. W smaku piwo wodniste. Dominuje kwasek z nutą metaliczną. Oprócz tego mamy tu karmel, palony słód, posmak gorzkiej czekolady i nutę owocową. Goryczka dość wyraźna, choć taka jakby ziołowa. W sumie piwo bez rewelacji.
5 punktów to max.
Opinia: j24
21/04/2016
Piwo już testowane, dzisiaj wersja puszkowa.
Dokładniejszy skład: zawiera słód jęczmienny (jasny, monachijski, karmelowy, palony).
Parametry takie same. Dodano IBU-28. Warka do 02.07.2018.
Barwa herbaciano - brunatna, klarowna.
Piana ciemnokremowa, średnia o średnich i grubych pęcherzykach. Do końca utrzymała się ładna kołderka zwieńczona niewielkim grzybkiem. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach znikomy. W zasadzie muśnięcie słodu i to wszystko.
W smaku na początku odrobina kwasku, minimalna palonka i równie niewielki słód. Daje też o sobie znać słodycz, choć karmelu nie można się w niej doszukać. Goryczka też śladowa i mało wyrazista. Generalnie piwo jest wodniste. Powiem szczerze, że spodziewałem się bardziej wyrazistych doznań.
Tym razem nie więcej, jak 5 punktów.
Opinia: Sten
13/08/2017