Carlsberg Bulgaria, Sofia.
Skład: woda, jęczmień, słód jęczmienny, mąka kukurydziana, chmiel.
Zawartość alkoholu: 4,8% obj. ekstraktu: 10,7° Plato.
Barwa ciemnosłomkowa wpadająca w jasne złoto.
Piana biała, średnia. Opadła stosunkowo leniwie do kilkumilimetrowej, trwałej warstewki. Przyzwoicie oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach mało intensywny. Wyczuwa się chmiel i słód i jakoweś ziółko.
Smak chmielowy z wyraźną, przyjemną goryczką. Przechodzi w owocowy orzeźwiający kwasek, a owe doznania spina ładnie słód. Szczęśliwie kukurydza, o której wspomniano w składzie, zupełnie jest niewyczuwalna. Podeszło mi to piwo. Przypuszczam, że wypite na bułgarskiej plaży doszłoby do bez mała maksymalnej oceny.
W warunkach domowych w pełni zasłużyło na mocne 8 punktów.
Opinia: Sten
02/10/2015