CK Browar, Kraków.
Piwo górnej fermentacji ze słodu pilzneńskiego i pszenicznego.
Zawartość ekstraktu: 12,2° Blg.
Barwa zółto-pomarańczowa, mętna.
Piana białą, średnia, ale trwała. Do końca utrzymał się minimalny kożuszek.
Nasycenie znikome.
Zapach klasyczny dla gatunku. Jest i banan i goździki. Do tego delikatny kwasek z odrobiną cytrusów.
Smak również klasyczny, znaczy goździk i banan dominuje. Goryczka ledwo wyczuwalna. W tle pojawiają się nuty chlebowe. Piwo, które dostałem, było zdecydowanie za ciepłe. (Magda piła z normalnej - choć nie normalnej dla pszenicznego, szklanki, i jej piwo miało temperaturę w porządku). Nie jest to szczyt sztuki piwowarskiej, sporo piwu temu brakuje do ideału. Tu dodam, że Magda miała zdanie zdecydowanie odrębne.
Jak dla mnie góra 6 punktów.
Opinia: Sten
13/07/2014