Butautų - Dvaro Alus Tamsus

Butautų Dvaro Bravoras - Litwa

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,5%.

Piwo niepasteryzowane.

Barwa ciemno pomarańczowa. Piana bardzo obfita, gęsta i zbita. Opada powoli do centymetrowej warstwy, z pięknym „grzybkiem”. Nasycenie średnio mocne. Zapach - hmm na pewno słód, do tego nieco owoców i kwiatów i jakiś taki bliżej niesprecyzowany zapaszek, nie do końca sprawiający przyjemność dla nozdrzy, w każdym razie to jakby jakieś zielsko, którego nie potrafię zidentyfikować.

Smak dość złożony. Pierwsze wrażenie to goryczka, która momentalnie przechodzi w kwasek, by po krótkiej chwili znów wrócić do goryczki. Do tego nieco nut owocowych.

Spróbować można, ale litrowa flaszka, w której jest sprzedawana, raczej nie nadaje się do jednorazowego spożycia.

6 punktów.

Opinia: Sten
07/09/2011



Skład: słód jęczmienny, słód karmelowy, drożdże browarnicze, chmiel i woda.

Zawartość alkoholu: 5,5%.

Barwa mocnej herbaty, mętnawa (piwo niefiltrowane).

Piana jasno kremowa, tzw. grubo pęcherzykowata, cienka i nietrwała. W połowie kufla pozostaje cieniutki wianuszek wokół ścianki.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowo chlebowy.

Smak słodowy z odrobiną chlebowości. Delikatne nutki owocowo kwiatowe. Goryczka wielce przyjemna, wyraźna i długotrwała Bardzo fajne piwko. Można polecić.

8 punktów

Opinia: Sten
09/02/2012

encyklopedia/piwa/butautu_dvaro_alus_tamsus.txt · ostatnio zmienione: 2020/10/29 13:49 (edycja zewnętrzna)