Bury - Vermont IPA

Uwarzono w Polsce dla Browar Bury, Jaworzno, ul. Lema 17.

Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.

Składniki: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, jęczmienne, pszeniczne; słód pszeniczny, chmiele (USA), drożdże FM55.

Zawartość alkoholu: 6% obj., ekstrakt: 15% wag., goryczka 2,5/5. Warka do 10.09.20r.

Barwa złota, silnie zamglona. Na dnie zebrało się całkiem sporo osadu.

Piana beżowa, wysoka, drobnopęcherzykowa. Opada do sporego kożucha.

Nasycenie średnie.

Zapach cytrusowy, głównie pomarańcza i grejpfrut.

Smak podobny do zapachu. Pomarańcza i grejpfrut rządzą, ale złagodzone przez posmak melona. Ziołowa goryczka wyraźna i trwała, ale nie dominująca. Do kompletu co nieco żywicy.
Piwo bardzo gładkie, przyjemne i orzeźwiające. W sam raz na dzisiejszy ciepły dzień.

8 punktów.

Opinia: Capricorn
26/07/2020

encyklopedia/piwa/bury_vermont_ipa.txt · ostatnio zmienione: 2020/07/26 16:04 (edycja zewnętrzna)