Bury Kocur

Browar Tarczyn przez Manufaktura Piwna & Marcin Chmielarz – Polska;

Skład: (do uzupełnienia); alk. 4,2% obj., ekstr. 11°; nasycenie niskie;

Piwko w stylu brown ale, piłem we wrocławskim ZUP’ie, co się wiąże z opisywanymi już niedogodnościami. Ale pal licho. Piwko barwy – powiedzmy – brązowej ze średnio obfitą, ale gęstą, ładnie brudzącą szkiełko czapką. W zapachu pierwsze ugryzły me powonienie owoce – przyjemny, raczej delikatny cytrus i coś jakby poziomki, następnie zaczął przebijać się coraz intensywniejszy, „zielny” aromat chmielowy. Również z każdą chwilą na sile przybierał słód – niby karmel, ale bardziej skłaniający się ku subtelnej palonce. Owa „wytrawna karmelowość” jest dość wyraźnie wyczuwalna w smaku – tak na początku, jak i pod koniec, przeplatając się z całkiem przyjemną, dobrze zaznaczoną chmielową goryczką. Generalnie piwko jest wytrawne, pije się zdecydowanie dobrze i – jak na tak niski ekstrakt – treściwość może budzić szacunek. Smakowało, polecam.

9 punktów.

Opinia: Wojciechus
21/10/2012

encyklopedia/piwa/bury_kocur.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)