Bujska Pivovara, Chorwacja.
Piwo niefiltrowane i
niepasteryzowane. Refermentowane w butelce.
Skład: woda, słód jęczmienny, słód jęczmienny palony, chmiel, cukier, drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 11,9% wag. Warka do: 06.2019.
Barwa przy nalewaniu ciemnobrunatna. W szkle czarna i nieprzejrzysta.
Piana jasnobeżowa, średnia o średnich pęcherzykach. Opadła bardzo szybko do cienkiej opaski. Szkła nie zdążyła oblepić.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach palonego słodu z wyraźną nutką kawową i niewielkim karmelem. Zdaje się, że i mleko wyczuwam.
Smak na początku kwaskowy z delikatnymi owocami. Przechodzi w palony słód i palony karmel. Wyczuwa się też jakoweś taniny, nieco ściągające język. Goryczka średnia, przełamana kwaskiem. W sumie zwyczajne ciemne piwo. Przyznam, że spodziewałem się bardziej wyrazistych doznań.
6 punktów.
Opinia: Sten
31/07/2017